Hem / Design / Capellagården

 

Om du är intresserad av hantverk, konst och vackra miljöer bör du besöka Capellagården på södra Öland. Skolan grundades av Carl Malmsten. Många konstnärer och formgivare har fått sin utbildning på folkhögskolan där man kan välja textil, keramik, trädgård eller möbelsnickeri som inriktning. Den årliga sommarutställningen med elevernas arbeten visar prov på stor konstnärlighet. Många av verken är till salu och därför är utställningen ett ställe att hitta ny, spännande design till sitt hem. Studenter från hela världen söker sig till de eftertraktade utbildningarna på Capellagården. Vickleby, där skolan ligger, har blivit ett konstnärligt centrum som lockar både turister och hantverksintresserade.

Vickleby årets Ölandsby

Många som besöker skolan gör det också för att få se mer av den unika bymiljön. Capellagården ligger i Vickleby som blev årets Ölandsby, ett prestigefullt pris som delas ut på Ölands skördefest varje höst. Byn är en av få byar som inte minskat sitt invånarantal de senaste 50 åren och som genom god samverkan mellan byborna startat förskola och nya företag. Vickleby ligger vid kanten av Alvaret och står med på Unescos lista över världsarv. De traditionella öländska husen med vackert målade dörrar, kalkstensmurar runt trädgårdarna och de smala vägarna bidrar till Vicklebys charm. I byn ligger också kyrkan samt flera väderkvarnar.

Bo i Vickleby

Bo Pensionat i Vickleby grundades redan på 1910-talet och är lika omtyckt i dag som det var då. I en personlig och avkopplande atmosfär kan du sova gott och sedan avnjuta en god frukost ute i trädgården, innan du beger dig mot Capellagården. I skolans trädgård finns också en sevärd örtagård. Skolområdet består av äldre byggnader och elevbostäderna är ursprungligen öländska bondgårdshus. I Café Mejeriet kan du ta en lunch och därefter köpa en av deras glassdesserter. Mejeriet är just ett gammalt mejeri, det hade stått tomt i många år innan det rustades upp och blev kafé. En promenad mellan pensionatet och kaféet, via Capellagården, är inte lång men i Vickleby finns mycket att se och man har ingen brådska.