Hem / Design / Vad gör en inredningsdesigner?

 

Arbetsbeskrivningen för en arkitekt känner de flesta till. Även om det är svårt att som lekman veta detaljerna i hur en byggnad ritas står det klart att arkitekten ligger bakom ritningarna till det färdiga huset. Hur en inredningsarkitekt arbetar kan däremot vara svårare att lista ut. Här finns inga tydliga ramar att hålla sig till – och arbetsmetoderna mellan olika inredningsdesigner kan också skilja sig åt avsevärt. Ända finns det några gemensamma nämnare som gör att inredningsdesigner särskiljer sig från andra yrken och kan kalla sig en egen bransch.

När ett hus byggs finns det många moment som föregår inredningen. En grund ska gjutas, väggar ska sättas upp och ett tak ska läggas på plats. Först när huset står färdigt kliver inredningsdesigner in i handlingarna. Då kan det exempelvis handla om att välja färg på väggarna, vilket kan vara en avgörande fråga för hur husets innandöme sedan uppfattas. Genom att välja harmoniska färger som passar bra med möbler och dekorationer går det att lyfta ett i övrigt trist hus till nya höjder. Inredningsdesigner arbetar ofta tätt med kunden för att se till att de slutgiltiga valen blir så bra som möjligt.

Woman picking out swatches from desk

Det är förstås inte väggarnas färg som påverkar vårt intryck av ett rum. Ännu viktigare är kanske vilka rum som används till vad, vilka möbler vi väljer och hur vi placerar dem. Inredningsdesigner kan bidra med sin kunskap om allt på det området eftersom det är just där som kompetensen ligger. Att skapa en härlig atmosfär är svårare än vad man kan tro och det krävs ofta ett tränat öga för att kunna veta precis vilka förändringar som bör göras för att resultatet ska förbättras.

En inredningsdesigner kan arbeta med både nya hus och äldre hus. I Sverige har renoveringstrenden blivit populär där många väljer att lägga sina pengar på att fräscha upp sina hem på olika sätt. En inredningsdesigner kan då se till att renoveringen inte innebär att kasta pengarna i sjön på något som ni kommer att ångra om några månader. Att lägga tid på detaljer brukar löna sig. Det kan handla om alltifrån mönster på tapeterna till materialet i toalettstolar.