Hem / Design / Vad utgör en bra soffdesign?

 

Soffor kan som bekant se ut på en myriad olika sätt, och precis som med kläder och annan inredning varierar soffors utseende med tiden, beroende på växlingar i modet. Om man frågade en person på 1970-talet vad som är en bra soffdesign skulle hen därför sannolikt svara mycket annorlunda från en person idag.

Ett av de tydligaste sätten man kan se hur soffors design har varierat genom tiden är färg. Från färgstarka, kulörta soffor och soffor i olika mönster har vi till exempel i modern tid gått allt mer mot enfärgade soffor i svart eller gråtoner. En annan skillnad i design och soffmode är soffbenen. Under 1980- och 1990-talet var det till exempel populärt att på olika sätt dölja soffbenen, men på 2000-talet har de återigen fått träda fram som en dekorativ del av soffans design.books-552572_960_720

En bra soffdesign skulle därför kunna sägas vara en soffa som är tidlös, och som klarar av att passa in i ett flertal varierande inredningsstilar i takt med att tiden går. Ett ännu bättre alternativ är dock kanske de soffor som faktiskt går att förändra, till exempel genom att de har löstagbar klädsel. Det gör att man enkelt kan byta ut klädseln mot en annan när man har tröttnat, eller när en viss färg eller ett mönster har gått ur mode. Det är också praktiskt på det sättet att man kan tvätta klädseln om man skulle råka spilla något på den, och funktionalitet är ju som bekant ett tecken på bra design. Om man inte har en soffa med löstagbar klädsel kan man istället variera den genom att lägga en pläd över den, eller genom att dekorera den med olika soffkuddar.

I grunden är det dock högst individuellt vad som är en bra soffdesign eller inte. Det beror på att alla har olika behov som just deras soffa ska uppfylla – ska det vara en stram och hård soffa som kan användas som sittplats när man bjuder gäster på mat, eller ska det vara en mjuk soffa som man kan sjunka ned i när man ser på tv eller läser en bok? Så länge du sitter skönt i din soffa och trivs i den, kan den sägas ha en bra design.