Hem / Design / Industridesign

 

Industridesign är en gren inom formgivning som ställer stora krav på designern. Detta eftersom målet är att tillverka produkter som inte bara är estetiskt tilltalande och funktionella, utan även kan massproduceras på ett kostnadseffektivt sätt. Ytterligare ett krav som har tillkommit i dagens politiska klimat och på grund av konsumenternas förväntningar är att produkten helst måste framställas på ett miljömedvetet sätt. En formgivare som arbetar med industridesign måste därför ta in en mängd olika aspekter i sin skapelseprocess, som material, teknik, ekonomi, säkerhet, miljö, marknadsföring och estetik. Resultatet bör bli en produkt som kan serietillverkas av maskiner, och säljas i stora upplagor.

Som kan förväntas började industridesign att framträda som gren inom formgivning i samband med den industriella revolutionen och fabrikernas framväxt. De första personerna som ägnade sig åt det vi idag kallar för industridesign var egentligen ingenjörer i botten, och anställda på fabrikerna. De utgick från sin tekniska bakgrund, och lade till de estetiska elementen utöver det. Några tidiga exempel på Thonet_Bugholzstuhlprodukter som formgivits på detta sätt är Coca Cola-flaskan (som formgavs av svensk-amerikanen Alexander Samuelson) och en caféhusstol i böjträ (av tysken Michael Thonet). Ett stort steg framåt mot det som blev den moderna industridesignen var då arkitekten Peter Behrens anställdes av AEG, med uppdrag att ge deras produkter identitet. Detta var år 1907, och han var den förste som arbetade med produktdesign, som inte var ingenjör i grunden. Idag är industridesigner ofta självständiga konsulter med ett eget företag, även om det fortfarande är vanligt förekommande att de är anställda hos ett särskilt företag.

Nackdelen med att man tack vare modern industridesign kan köpa estetiskt tilltalande, designade produkter till överkomliga priser är att många tenderar att fylla sina hem till bredden med saker, något som kan försvåra städning och livet i allmänhet. Många upptäcker inte hur mycket saker de har förrän det är dags att flytta, och då går all deras kraft till att packa ner saker, bära saker och kanske rensa bort några saker. Efter en sådan pärs kan det vara skönt att slippa tänka på flyttstädningen. Om du letar efter en städfirma som sysslar med flyttstäd i Göteborg, kan du gå in på Prohomeservice.se.