Hem / Design / Använd växter som inredning

 

Om man vill lyfta ett rum som känns kalt och lite sterilt är det perfekt att använda sig av växter för att liva upp i rummet.

Det finns många olika sätt att använda växter som inredning på.

Antingen kan man ställa ut några blommor i en bukett på lämpliga ställen, till exempel på ett bord, på en byrå eller i ett fönster. Nackdelen där är att bukettblommor inte håller mer än någon vecka eller två i vanliga fall, oavsett hur mycket man vattnar dem.

Ett hållbarare alternativ är krukväxter. Man får kolla upp vad som passar en tidsmässigt, beroende på hur ofta man måste vattna och hur mycket skötsel de kräver. Men det finns många fina varianter som inte kräver särskilt mycket omvårdnad utan klarar sig bra på egen hand. Givetvis kommer du behöva vattna då och då men om man hittar växter som behöver vattnas en gång i veckan fungerar det perfekt att bestämma en dag i veckan som ”vattningsdag” och hålla sig till det.

För att en växt ska ge störst effekt inredningsmässigt bör man hitta en växt som antingen har en spännande färg eller en som har lite större blad, just för att det blir effektfullare. Om man dessutom vill ta det hela till nästa nivå bör man välja krukor som passar in i rummet och som följer färgschemat.

Om man vill ha en riktigt stor effekt ska man satsa på golvplantor, det vill säga mindre träd eller buskar vars kruka står på golvet. Detta skapar en känsla av utländsk natur i rummet och nästan lite av en regnskogskänsla om man även här väljer något med stora blad. Dessa gör sig bäst i något form av hörn i rummet så att det inte är i vägen för någon, samtidigt som det tar upp lite av väggen så att den syns på långt håll.

Om man är kreativ och har gröna fingrar kan man sätta ihop små installationer av ett flertal olika växter i en fin uppsättning tillsammans med andra inredningsdetaljer så som ljusstakar eller liknande.