Hem / Design / Återvunnen design

 

Vi svenskar är duktiga på att både lämna till återvinning och köpa second-hand, men samtidigt överkonsumerar vi. Vi köper mycket nya kläder och inredningsprylar istället för att återbruka. För att ändra det här beteendet kan man redan i förskolorna börja med att lära barnen att designa både kläder och prylar av begagnade kläder och annat. I högre klasser och speciellt i slöjdlektionerna bör det vara kutym att använda återbruksmaterial. Det ska kännas som en spännande utmaning att kunna skapa en ny design av antingen ett gammalt plagg eller en gammal möbel, istället för att använda nyinköpta material.

Företag som värnar om miljön

Väldigt många designföretag använder i dag olika återbruksmaterial i sin tillverkning. Majoriteten av konsumenterna är mer medvetna än tidigare och söker detta alternativ och där det finns efterfrågan skapas även tillgång. Det gamla anrika företaget Svenskt tenn tillverkar skålar av gamla bilrutar, Eco utemiljö gör utemöbler av 100 % återvunnen plats, Vinoek designar och tillverkar unikt hantverk genom att återbruka vinfat. Fler och fler företag som sysslar med tillverkning börjar använda återbruksmaterial vilket är en mycket positiv utveckling. Det används också i marknadsföringen, eftersom kunderna idag föredrar att handla från företag som visar att de värnar om miljön och som aktivt tar ställning genom att erbjuda återvunnen design.

Designa och tillverka själv

Varför inte designa, återbruka och tillverka själv? Det finns massor av idéer att hitta på nätet och många är löjligt enkla och resultatet blir riktigt läckra inredningsdetaljer som du skulle få betala mycket för i fina butiken. Snygga, hängande lampor gör du av gamla flaskor genom att ta bort botten på dem. Även gamla rivjärn kan bli till spännande köksbelysning. Fynda dem billigt på loppis om du själv inte har hemma. Lastpallar har du säkert sett på bild i något reportage på nätet eller i någon veckotidning. De senaste åren har det varit mycket populärt att göra balkongmöbler av dem.