Hem / Design / Att välja de perfekta fönstren

 

Fönstren kan ge olika rum olika karaktärer och olika stämning. Bygger man ett hus från grunden eller vill byta ut fönstren så har man möjlighet att välja fönster som passar till just det rummets karaktär. Frågan är även om man ska prioritera det naturliga ljuset eller ljuset från lampor. Jag föredrar det naturliga ljuset, så det ger energi och gör att min kropp bättre kanske förstå dygnsrytmen.

Formen på fönstret är kanske den viktigaste egenskapen som fönstret har när det kommer till det estetiska. I ett badrum, till exempel, kanske man väljer att sätta in ett mellanstort fönster med frostat glas. Detta ger badrummet mer naturligt ljus och får det att kännas mer stilrent, medan ett badrum med ett litet runt fönster högt upp på väggen, för att slippa insyn, kan eventuellt kännas mer pittoreskt. Tänk på vilken stil rummen ska ha innan du väljer fönster.

Väjla material

Självklart är det även viktigt att se till så att fönstrens som du köper passar till just ditt hus. Fönstren kan vara gjorda av olika material och olika många lager glas. Fönstren görs i trä, aluminium eller PVC(plast) och har antingen 2 eller 3 glas. Emellan glasen finns det vanligtvis argon-gas som gör att värmen inte tar sig ut lika snabbt och att kylan utifrån inte tar sig in lika snabbt. Detta är självklart viktigt när vi bor i ett land som är väldigt kallt på vintern. Vill man spara på uppvärmningkostnaderna så väljer man ett fönster som isolerar bättre.

Storlek

När det kommer till storlek på fönstret så föredrar jag fönster som släpper in mycket ljus. Under vintern går vi miste om väldigt mycket ljus här uppe i norra Europa och därför är det viktigt att ta vara på det ljuset vi faktiskt får. Något som är väldigt populärt just nu är att bygga fönsterväggar men draperier för att kunna mörklägga. Fönsterväggarna är inte bara bra för ljusinsläppet utan även för att huset känns mycket större och öppnare. Bygger man ett klassiskt rött hus med vita knutar så kanske man inte vill ha en stor fönstervägg utan kanske de klassiska träfönstren med ett vitt kryss i mitten.

Minst två fönter i varje rum

Vilket fönster man än vill ha rekommenderats i alla fall att man har minst två fönster i varje rum och minst ett av dom bör gå att öppna. Fönster räknas nämligen som en av utymningsvägarna och måste därför finnas. Även om bara ett fönster måste gå att öppna rekommenderar jag att man bara köper av den typen som går att öppna och vända då det blir mycket lättare att tvätta fönstren.

www.sparfonster.se kan man hitta alla olika typer av fönster. På hemsidan kan man även prata med en expert som kan ge dig tips och råd och hjälpa dig vid olika frågor som du kan tänkas ha.

Börja planera dina fönster och din inredning till rummen redan innan du börjar bygga så att det blir perfekt för dig och så att du kan skapa ditt drömhus.