Hem / Design / Inredning för hemmakontoret

 

Kanske är du egen företagare och jobbar hemifrån varje dag eller kanske tillbringar du regelbundet en dag då och då med att jobba hemifrån istället för kontoret? Oavsett hur du gör måste du ha en bra och lämplig utformad miljö där du kan fokusera och koncentrera dig.

Ett kontor behöver rätt balans mellan komfort, praktiska saker och karaktär. Om du enbart inreder det praktiskt, så kommer du snabbt känna dig oinspirerad till att jobba där och det är det ju ingen som vill. Därför bör du fylla utrymmet med inredningsdetaljer och möbler som både är snygga och praktiska. De viktigaste bitarna som krävs i de flesta hemmakontor är ett skrivbord, en stol, belysning och en hel del förvaring, se här. I denna artikel kommer vi ta upp hur du på bästa sätt kan utforma ditt hemmakontor, så att det blir en trevlig miljö för dig att vistas i.

Skrivbord

Har du ett stort utrymme till ditt hemmakontor behöver du inte tänka på hur stort ditt skrivbord är. Om ditt utrymme däremot är litet kan det vara bra att skaffa ett skrivbord som du kan placera i ett hörn. På det viset utnyttjar du hela utrymmet till max.

Ett skrivbord kan också vara den perfekta möbeln för förvaring. Vissa skrivbord består bara av en bänkskiva och ben, men då kan du helt enkelt köpa lådhurtsar på hjul och skjuta in under skrivbordet. På det viset får du bra förvaring som inte tar mycket plats.

Vill du inreda ditt hemmakontor i någon särskild stil, kan du börja med att välja ett skrivbord som sätter prägel på hela kontoret. Kanske vill du ha en brittisk stil med mörkt trä eller ett ljust skrivbord i skandinavisk design. Hur som helst, skrivbordet har en central plats på hemmakontoret och hamnar ofta i blickfånget.

Kontorsstol

När du ska välja en arbetsstol kan det vara lätt att välja en som ser bra ut och passar in i inredningen, men här är det extra viktigt att tänka ergonomi. Det är A och O att du sitter bra. Särskilt om du sitter hela dagarna framför datorn och jobbar. Välj gärna en stol som har hög rygg och som går att höja och sänka. På det viset kan du anpassa din stol efter din längd. Glöm inte heller bort att det finns arbetsstolar som både är riktigt snygga och ergonomiskt utformade. Det gäller bara att hitta rätt!

Belysning

När du jobbar vid ett skrivbord och vid en dator hela dagarna, är det viktigt att du har rätt belysning. Det är bra att ha en lampa som du kan vinkla, så du kan få ljus där du bäst behöver det. Det finns många olika, roliga och udda lampor att välja mellan.

Det bästa ljuset på ett kontor är alltid det naturliga ljuset utifrån. Om du har möjlighet att välja rum till ditt kontor, så välj gärna ett rum som har stora fönster. Arbetsmiljön och trivseln kommer definitivt bli bättre.