Hem / Design / Gör hemmet personligt och stilrent med väggdekoration

 

Många gillar ljusa och diskreta väggfärger i hemmet då det får rummet att se stort och fräscht ut. Vitt, ljusgrått eller ljusbeige kommer troligen alltid att fungera, och det positiva är att du då även kan experimentera med all världens färgklickar och olika material om du skulle vilja. Du kan givetvis välja att låta rummet gå helt i en neutral färg, men variera med olika nyanser för att bryta av. Oavsett vilken färg samt vilka material du väljer att dekorera med, så är nog de flesta överens om att lite väggdekor inte kan skada. På det sättet får du verkligen möjlighet att sätta din personliga prägel på hemmet.

Om man har planer på att renovera eller måla om till en annan färg, kan det vara en bra idé att avvakta med väggdekoren tills efteråt. Det är dyrt att renovera och en del väljer att finansiera renoveringen med ett blancolån och jämför olika räntor. Detta för att få ordning så snabbt och förmånligt som möjligt.

Väggdekoration, är det tavlor?

Väggdekoration, eller väggdekor som man även kallar det, kan absolut vara tavlor. Väggdekorationen behöver dock inte bestå av tavlor, utan finns i många olika former, färger och stilar. Det är därför enkelt för dig att hitta något som passar dig och ditt hem, och nedan följer några exempel:

  • Wall Stickers. Wall stickers är som det låter, dekoration i form av klistermärken som ska fästas på väggen eller dörren. Dessa innefattar ofta citat eller enklare motiv som blommor eller mer lekfulla motiv som passar perfekt i barnrummet. De flesta motiv går att hitta i många olika färger även om svart är vanligast.
  • Tempeltavlor i trä. Trätavlor i snidat trä med vackra mönster. Dessa har ofta en träfärg, är vita eller naturfärgade och har inga ytterligare tillsatta färger, då mönstren karvats.
  • Väggdekor i metall. En väggdekoration som finns i olika motiv, vanligen djur, kartor och även kända profiler. De är ofta svarta eller metallfärgade och då metallen endast visar konturerna, blir kontrasten till din väggfärg en del av konsten. Den här väggdekorationen är inte fullt så vanlig och inte lika lätt att få tag i som ovan nämnda alternativ. Men om du anser att väggdekor i metall är din stil och det du vill ha, så är det bara att söka dig fram på nätet.
  • Tavelhylla. Om du väljer en längre tavelhylla kan du välja att fylla den med vackra tavlor som du kan varva med lyktor, blommor eller andra prydnader som du önskar ha lite högre upp i rummet. Detta kan vara ett särskilt bra alternativ om du har högt i tak och tycker att den stora väggytan behöver brytas av. Om du väljer en tavelhylla med lite mer djup, kan du dessutom låta vackra kuddar pryda hyllan och väggen.

Även om tavlor är så pass vanliga och traditionella att de inte kräver någon introduktion, så går det alltid bra med tavlor på väggen. Men ovan får du även lite modernare inslag att använda dig av i din inredning, så du får möjlighet att låta din personlighet prägla väggen.