Hem / Design / Modern möbeldesign

 

Att möbler får samma grundliga behandling när det kommer till formgivning som alla andra konstverk i hemmet är idag en självklarhet. Visst behåller möblerna sin praktiska funktion och vi använder dem mer eller mindre dagligen, men en soffa kan numera vara lika mycket av ett uttryckssätt för en konstnär som en plats att sitta på. Skillnaden mellan en tavla och en designmöbel är att formgivaren bakom den senare kallas för en möbeldesigner. Den moderna möbeldesignen är mindre än 100 år gammal, men den har redan tagit stora steg framåt till att bli en viktig del av det moderna samhället.

En pionjär inom möbelformgivningen var Peter Behrens. Han var i grunden en arkitekt som arbetade i sitt hemland Tyskland. Medan ritning av hus och möbler idag delas upp mellan olika kompetenser var Behrens en arkitekt av den gamla skolan. På den tiden – i början av 1900-talet – var det nämligen vanligt att arkitekten tog ett helhetsgrepp på byggnaden i fråga och designade allt från fasader till all inredning inomhus. Det betydde att Behrens blev en skicklig möbeldesigner eftersom han fick förmå sig att försöka få fram så vackra möbler som möjligt som passade ihop med huset som han hade ritat.

KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA

Något längre fram kom möbelformgivningen att bli mer specialiserad. Då var det framför allt danska formgivare som tog för sig och visade framfötterna. Arne Jacobsen var en dansk designer som arbetade under 1900-talets mitt. Han visade tidigt intresse för formgivningen av möbler, där särskilt stolar och fåtöljer var ett återkommande tema i Jacobsens verk. Det innebär att vi idag har många populära modeller som ursprungligen ritats av Jacobsens penna. Det handlar exempelvis om Ägget – en fåtölj som sålts i miljoner exemplar sedan den lanserades på 1950-talet – och stolen Sjuan som började tillverkas under samma årtionde.

Även den kände arkitekten Alvar Aalto hade en fäbless för möbeldesign. I Sverige är han kanske mest känd för att rita byggnader i flera av våra största städer, men han har också gått till historien som en formgivare av möbler. Tillsammans med sin fru grundade han också en firma med inriktning på inredning för att kunna sälja sina egna möbler.