Hem / Design / Placera dina lampor rätt

 

Ljus har stor betydning för hemtrevnaden och hur du trivs i ditt hem – och för din koncentrationsförmåga när du arbetar, läser eller lagar mat. Därför ska du se till att ha rätt ljus på de rätta platserna.

Halvdelen av året tänker vi inte så mycket på belysningen i bostaden, eftersom vi har mer än nog av dagsljus på våra breddgrader om sommaren. Men om vintern blir belysningen mycket viktig och har en stor betydning för hur vi trivs i hemmet. Det är viktigt att placera våra lampor rätt, för att få det mesta ut av dem.

Arbetsbordet

Oavsett om du har ett kontor med ett skrivbord eller använder ditt matbord, så bör du ha ljus med en riktningsbestämd ljuskälla, t.ex. en skrivbordslampa med justerbart huvud och arm. Arbetar du på pc, kan du sätta ljus på tangentbordet från sidan, vilket gör att tangenterna är lättare att se. Låt ljuset komma in från vänster sida, om du är högerhänt och omvänt. Häng dessutom en stor lampa över bordet, som skickar mjukt ljus ner mot bordet och skapar en mysig håla att arbeta i. Undgå lampor som sprider ljuset tillfälligt ut i rummet. Ha spot på ditt tangentbord från sidan – och skapa en håla av ljus med en pendel.

Köket

Också här finns många funktioner. Upptäck dem genom att föreställa dig att du diskar, lagar mat och det du annars gör vid ditt köksbord. Definiera cirka 3 arbetszoner i köket – och sätt upp lampor mellan funktionerna. Över diskhon ska du alltid hänga 2 lampor, så deras ljus går in snett i varandra och inte ger bländning i diskhon. Är det knappt med dagsljus, så sätt upp spottar på de väggar som ligger mest i skugga för dagsljuset. Sätt spot på lodräta ytor som väggar och anslagstavlor, som kastar tillbaka ljuset ut i rummet.

Badrumsspegeln

Fokusera på funktionen – här ska du lägga makeup och klippa näshår, så ett bra ljus från de rätta vinklarna är viktigt. Ögats perfekta avstånd för detaljsyn är 25 cm, och eftersom synlängden fördubblas i spegeln, ser du detaljer mest perfekt från 12,5 cm avstånd.

Välj alltid 2 lampor, som du placerar över spegeln, närmare spegelns hörn än mitten. Se till att lamporna hänger ut från väggen, så att ljuset strålar ner mellan ditt ansikte och spegeln.

Matbordet

Gör ett rum i rummet, och skapa en grotta av ljus över matbordet. Låt ljuset peka neråt eller uppåt, så ingen blir bländad. Undgå alltid att titta in i en skarp glödlampa, och välj inte en stor, vit glaslampa, som skickar ut ljuset i alla riktningar.

Ha gärna en dimmer till matbordet, så du kan få ljus i olika styrka till läxor och stickning, som kräver starkare ljus än en mysig middag. Öppna lampor kan lätt blända gästerna vid bordet, och de skickar mycket ljus upp mot taket. Med riktningsbestämt ljus mod bordytan blir ljuset mysigt och bländar inte middagsgästerna.

 

Titta in på lampemesteren.se för att få fler tips och idéer till belysningen i ditt hem.