Hem / Design / Porslin – en vacker gåva

 

Ett av de områden inom design som har en bred spridning och förankrad kunskap hos folket är porslin. De flesta svenskar, oavsett om de är uppväxta i hem med Hötorgskonst på väggarna och Ikeamöbler på golven, känner igen åtminstone en designklassiker inom porslin från köksskåpet hemma. En av anledningarna till att det är på det här sättet skulle kunna vara att porslin är en bra present att ge bort till släktingar. Det är väl inte ovanligt att det ges bort tallrikar, vinglas och skålar i bröllopspresent, till exempel. Sådana fina design-presenter hittar du här.

En annan anledning till att de flesta svenskar känner till de stora designklassikerna inom porslin är att vi har haft och fortfarande har en mängd med stora och fina porslinsfabriker i Sverige och vårt grannland Finland. Det verkar som att vi i Norden gillar porslin med skarpa färger och grafiska tryck, såsom den fantastiska servis-serien från Arabia med färgstarka tryck av jordgubbar, apelsiner och blåbär som är mycket populär exempelvis på auktionssajten Tradera. ”Pomona” heter den, och var en serie med bland annat syltburkar som tillverkades av den finländska formgivaren Raija Uosikkinens 1965. Tanken var att man skulle köpa och samla en syltburk i taget. Vilken perfekt grej att önska sig i present av släkten! Servisen med syltburkar blev så populär att serien utökades med fler delar.

En annan stil som ofta ses på svenska och nordiska serviser är den bruna, murriga med perfekt glasyr som gör sig väldigt bra till traditionellt te- och kaffedrickande, exempelvis ”Tuna” från Rörstrand eller den blåmurriga ”Kosmos” från Gefle porslinsfabrik. ”Tuna” är formgiven av Carl-Harry Stålhane, började tillverkas 1971 och består av bland annat kaffekoppar, kaffekannor, skålar och ljuslyktor – allt i samma bruna färg och med samma mönster! ”Kosmos” är en servis med en fantastisk blå färg på en brun botten. Den är formgiven av Berit Ternell, och tillverkades mellan 1966-1977. Den blev en stor succe! Det finns både tallrikar, kannor, karotter, krus och skålar i denna serie, som förutom färgen karaktäriseras av små ränder i kanterna.

Ett tips om du ska ge bort porslin i present är att fråga mottagaren innan om han eller hon samlar på någon särskild serie. Även om det alltid är roligt att överraska, så kommer mottagaren att uppskatta och dessutom tänka på dig varje gång han eller hon dricker en kopp kaffe. Kanske den till och med dricks tillsammans med dig?